НАЈАВЕ

најаве, вести, и информације о предстојећим догађајима за особе са оштећењем слуха

„Ко се крије иза фамилије“ – Влада Батинић

13 новембра, 2019
Влада Батинић пише песме и приче за децу дуже од тридесет година. До сада је објавио 7 књига. Нова збирка песмама за децу „Ко се крије иза фамилије“ објављена је ове године у издању Библиотеке „Влада Аксентијевић“, Обреновац. У њој су песме за најмлађе читаоце, подељене у пет целина. Теме о којима Влада пише су деци блиске и познате: породица, кућни љубимци, љубав, другарство… Своју песму имају готово сви чланови уже и шире породице. Љубав према животињама исказана је жељом да се има кућни љубимац. Љубавни проблеми малих школараца такође су нашли своје место у песмама: и симпатије, прве љубави, осмеси и понеки пољубац. Описане су и ђачке муке с наставницима и градивом. Поједине песме прате и занимљиве илустрације које је ирадила Лара Дорин. Владине песме одликује рима, понекад чак и неки драмски моменат и, обавезни, комични или поучни закључак на крају. Књигу „Ко се крије иза фамилије“ деца ће сигурно са занимањем читати.  

„Обичне обреновачке приче“ – Дејан Ковачевић

13 новембра, 2019
Дејан Ковачевић је наставник географије у О.Ш. „Јефимија.“ Његови ученици кажу да је строг, али и да им често прича о времену када је он био ђак. Пре неколико година је почео да записује своја сећања на Обреновац који памти из детињства и младости. Приче о безбрижним годинама одрастања, школским данима, дружењу, омиљеним местима и занимљивим становницима су се низале. Све оне су нашле место у књизи „Обичне обреновачке приче“, која је објављена у издању обреновачке библиотеке. У причама у књизи су описани и обреновачки вашар, и биоскоп, и робна кућа, почетак рада кафића и дискотете у хотелу, шетње Улицом заљубљених… Дејанове приче су једноставне, искрене и сентименталне. Свако ко је прочита, а одрастао је у овом граду, у њој ће се препознати. Оне су сведочанство о нашем граду и животу који се у њему одвијао од половине седамдесетих до данас. „То је период који се највише односи на моју генерацију, оне рођене почетком седамдесетих, али ће се у неким причама препознати и они мало старији, а и они мало млађи, јер живимо у истом граду“, рекао на је Дејан. Приче о прохујалим временима су привукле бројне читаоце. „Ово је једно моје виђење и доживљај Обреновца. Ваљда сам подсетио људе на неко прошло време, на места где смо се радо и често окупљали. Искрено, нисам очекивао овако добру реакцију, али сам после по коментарима видео да су приче добро прихваћене. Нисам их писао да би их читали само они који у живели у то време. Волео бих да их прочита и неко коме ће то бити мотив да и сам почне да пише или другачије гледа на град у коме живи.“ Ако и ви желите да уживате у овим причама, имате нашу најискренију препоруку. Књигу можете наћи у нашој библиотеци.    

Најава програма Градске библиотеке за месец новембар

4 новембра, 2019
1. 11. у 20 часова биће отворена изложба слика Милене Недељковић у Галерији СКЦ-а. 2. 11. у 18 часова биће одржано књижевнно вече – ”Живот са КУД Идијотима”. 5. 11. биће одржана промоција романа Ангелине Петровић – ”Успаванка за мртве”. 12. 11. биће одржано књижевнно вече Јелене Бабић – Поезија. 13. 11. у 18 часова биће одржано постављање индукционе петље у огранцима Градске библиотеке, као и представљање и проммоција улоге и функција асистивних технологија у животима глувих и наглувих особа

Међународни дан особа са инавалидитетом

3 децембра, 2018
Поводом Међународног дана особа са инавалидитетом, у просторијама градске библиотеке додељене су награде ауторима најбољих радова са литерарног конкурса „Мој град – место за све“. Библиотека је ауторима награђених радова доделила и бесплатне чланске карте и годишње чланарине. У својим програмима Библиотека ће и и у наступајућем периоду обезбедити адекватне услове и прилагодити их особама са инвалидотетом.

Индукционе петље на инфо пултовима обреновачке библиотеке

16 октобра, 2018
Средином октобра 2018. године постављене су индукционе петље на инфо пултовима обреновачке библиотеке. Захваљујући њима, корисници слушних апарата ће моћи лакше да комуницирају са библиотекарима. Петље су постављене на позајмном одељењу у централој згради Библиотеке и читаоници, у којој се одржавају програми. Планирано је да се индукционе петље поставе и у осталим огранцима Библиотеке. Истичемо да је обреновачка библиотека тако постала прва јавна библиотека у Србији, која је опремљена индукционим петљама, захваљујући садарњи са Београдским центром за особе са инвалидитетом. Одржано је и предавање „Улога и значај индукционих петљи“ и представљене досадашњих активности библиотечког сервиса за глуве и наглуве особе „Видети звук“. Члановима обреновачког Удружења глувих додељене су бесплатне чланске карте. У наредном периоду за библиотекари ће ће бити огранизовано учење знаковног језика, како би се услуге Библиотеке приближиле и омогућиле популацији глувих особа.

Комуникација

21 августа, 2017
Комуникацију са особама оштећеног слуха прате одређена правила.

Видети Звук

12 јула, 2017
„ Једина права, неизлечива глувоћа је глувоћа духа. “ Виктор Иго „Видети звук“ је библиотечки сервис за особе са оштећењима слуха. Покренула га је Библиотека „Влада Аксентијевић“, Обреновац са жељом да на једном месту окупи информације које би биле помогле и омогућиле особама са оштећењем слуха да користе усуге библиотека. Презентовани садржаји прилагођени су овој категорији корисника библиотека и дати на писаном и знаковном језику (у форми видео записа). Грађа за најмлађе кориснике садржи и анимацију.

Промоција Уџбеника и вежбанке за учење знаковног језика

14 јуна, 2017
Промоција Уџбеника и вежбанке за учење знаковног језика, 14.јун 2017. Библиотека „ Влада Аксентијевић“ Обреновац. Фото: Вук Илић У среду, 14. јуна 2017. године у читаоници Библиотеке представљен је уџбеник и вежбанка за учење знаковног језика. О значају овог издања и његовој примени говориле су ауторке: Дијана Дукић, председник Удружења тумача за лица са оштећењем слуха Србије Јулијана Лекић, подпредседник Удружења тумача за лица са оштећењима слуха Србије, Анђелка Каљевић, дефектолог, стручни сарадник Удружења тумача за лица са оштећењем слуха Србије Након усвојеног плана и програма за учење знаковног језика, од стране Министарства просвете, написан је први (од четири) уџбеника који прате национални план и програм. Израду и објављивање уџбеника финансирало је Министарство рада и социјалних питања. Поред учења знаковног језика, уџбеник прати и развој културе и интересовања, као и личност глувих особа, како би се сви они који уче знаковни језик упознали са самом личности глуве особе, а касније и ступили у комуникацију са њима, кроз одређена правила понашања која се користе у комуникацији са особама са оштећењем слуха. Излагања учесника програма превођено је посетиоцима на знаковни језик. Ово је први програм обреновачке библиотеке који је особама са оштећењима слуха презентован и на знаковном језику.