Презентација стечених знања усвајања и превођења текстова из одабраних књига у знаковни језик кроз програмски сегмент

By Jovana Djordjevic 2 године ago

Активним учешћем, залагањем и позитивним реаговањем учесници (глуви и наглуви ученици основних и средњих школа из Обреновца и чланови Удружења глувих и наглувих Обреновац) показали су спремност да одабране поетске и драмске текстове прикажу у програму који је реализован у читаоници Библиотеке 10. децембра 2021. године.

Уз помоћ Анђелке Каљевић, дефектолога и педагога и асистенцију Марије Милић, тумача за знаковни језик, припремили су и изрецитовали песме, извели драмску игру и изабране мудре изреке о значају књига и читања. Наведени програми су изведени са преводом на знаковни, њима матерњи језик.

Програмски сегмент пројекта је у више краћих целина припремљен и презентован кроз видео записе на сајту и страници Видети звук. На тај начин, ови садржаји се могу користити више пута, и то за најширу публику. Намењени су, пре свега, глувим и наглувим особама, али и свим стручним лицима који раде са њима.

Читаоница Библиотеке у којој је програм представљен, такође је опремљена индукционом петљом, постављеном ради несметаног праћења програма од стране лица која се служе слушним апаратима. Програм је реализовало 15 учесника, као део активности пројекта „Видети звук: Развијање читалачких навика глуви и наглувих особа“, подржаног од стране Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Београда.

this work was shared 0 times
 000