• Библиотека

    Библиотека „Влада Аксентијевић“ Обреновац припада типу јавних библиотека. То значи да је намењена свим становницима општине Обреновац, без разлике. Као једина установа културе у општини, брине и о неговању завичајне културне баштине.

1
/
3
/

БИБЛИОТЕКА „ВЛАДА АКСЕНТИЈЕВИЋ“, ОБРЕНОВАЦ

Видео на знаковном језику о библиотеци

БИБЛИОТЕКА „ВЛАДА АКСЕНТИЈЕВИЋ“, ОБРЕНОВАЦ

У свом фонду од готово 100 000 књига, поседује књиге из различитих области. Осим набавке, каталошке обраде и давања књига на коришћење, организује и разноврсне програме, бави се издавањем књига, и дигитализацијом. Делатност обавља у својој централној згради и четири огранка.

БИБЛИОТЕКА „ВЛАДА АКСЕНТИЈЕВИЋ“, ОБРЕНОВАЦ

Библиотека „Влада Аксентијевић“, Обреновац опремљена је индукционим петљама које омогућују особама које носе слушне апарате да јасно чују говорника тј. да звукове око себе чују без сметњи. Постављене су на инфо-пултовима на позајмном и научном одељењу централне библиотеке као и у читаоници у којој се одржавају програми. На тај начин особе које користе слушне апарате могу да остваре несметану комуникацију са библиотекарима и да прате програме. Просторије у којима се користе обележене су међународно препознатљивим знаком, који кориснику слушног апарата даје информацију да је то место на посебан начин озвучено и да је у домету амплификатора говорног сигнала те тако приступачно за особе са оштећењем слуха.

Асистивна технолошка помагала у огранцима Библиотеке у ЈП Спортско-културни центар и Ројковац

У оквиру пројекта „Видети звук: Развијање читалачких навика глувих и наглувих особа“, подржаног од стране Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Београда огранци Библиотеке у ЈП Спортско-културни центар и Ројковац опремљени су индукционим петљама, које су постављене на инфо-пултове 12. новембра 2021. године. Ови простори су означени међународно усвојеном налепницом, која означава да је – индукционе петље. Индукционе петље на инфо-пултовима у још два огранка Библиотеке омогућиће несметану комуникацију библиотекара са наглувим лицима (особе које користе слушне апарате могу јасно да чују говорника тј. да звукове око себе чују без сметњи). На тај начин обезбеђена је социјализација, интеграција и побољшан квалитет живота, образовање, рад и превазилажење комуникационе баријере ове популације у друштву. Усвојена међународна налепница која означава да је објекат приступачан за особе са оштећењем слуха и да је у домету амплификатора говорног сигнала – Индукционе петље.

ЧЕСНИ ДОМ ПОРОДИЦЕ МИХАИЛОВИЋ

Централна зграда се налази у улици Милоша Обреновића број 182. То је најстарији објекат сачуван у Обреновцу. Потиче из прве половине 19. века и вредан је споменик културе. Припадао је палешком трговцу Димитрију Михаиловићу, па носи назив Чесни дом породице Михаиловић.

Библиотека „Влада Аксентијевић“ - Обреновац - „Видети звук“

ЦЕНТРАЛНА БИБЛИОТЕКА

У овој библиотеци у приземљу је смештено позајмно одељење за одрасле са књигама из области књижевности. На спрату зграде налази се научни фонд са читаоницом. То је и место одржавања већине програма. Посебан део делатности библиотеке односи се на рад у завичајном одељењу. У њему се чувају књиге обреновачких аутора, као и књиге о Обреновцу. У просторијама библиотеке чувају се и збирка уметничких слика обреновачког сликара Војислава Стаменића и легат (породична библиотека) Станиславе и Милосава Бојића. И друге врсте грађе (новине, часописи, фотографије, разгледнице, плакати, карте и друго) које су тематски везане за Обреновац се ту чувају. У подруму зграде је галерија у којој се често приређују различите изложбе. У великом дворишту иза зграде библиотеке током лета се одржавају програми на отвореној сцени. У свим огранцима Библиотеке осим књига за одрасле, постоје и књиге за децу. Свим члановима библиотеке омогућено је бесплатно коришћење интернета у свим објектима.

ОСТАЛИ ОБЈЕКТИ БИБЛИОТЕКЕ (ОГРАНЦИ) НАЛАЗЕ СЕ:

  • у Спортско-културном центру (на спрату), у улици Краља Александра I, бр.5
  • у улици Саве Ковачевића 1Б – огранак носи назив „Павле Б. Николић“
  • у насељу Ројковац, у улици Краља Милутина 15а
  • у Стублинама, у Основној школи „Живојин Перић“
Сајт библиотеке
Библиотека „Влада Аксентијевић“ - Обреновац - „Видети звук“

МИСИЈА БИБЛИОТЕКАРА

Мисија библиотекара не сме поћи од човека који је врши, од његовог укуса, радозналости, подесности, као ни од апстрактног идеала који би претендовао да једном за свагда  дефинише појам библиотеке, већ од друштвене потребе којој ваша професија служи.
 Хозе Ортега и Гасет: Мисија библиотекара
Библиотека „Влада Аксентијевић“ - Обреновац - „Видети звук“

КОНТАКТ

Конак: 8721-129
Огранак у СКЦ-у: 8727-454
Oгранак Ројковац: 8757-052
Огранак Стублине: 7791-303
Огранак Павле Б. Николић: 8727-733
Имејл адреса: bibliotekaobrenovac@yahoo.com

ГАЛЕРИЈА